dijous, 7 de febrer del 2019

Josep Maria Farré, Amic i llibreter

Desde el nostre bloc volem fer un petit homenatge al llibreter i Amic, Josep Maria Farré, que el mes passat, malauradament, ens va deixar.

Josep Maria Farré, envoltats dels seus llibres. Foto: Anna Pujol. Font: Yupe!

Josep Maria Farré va començar en el món del llibre a l'editorial Labor. I, al negoci del llibre vell, l'any 1983, al Mercat Dominical de Sant Antoni:

"... El Mercado de San Antonio es la gran escuela, 
lo aprendí casi todo allí." (1)

Escoltem-ho en la seva veu, una gravació del programa Club Dante de RTVE, emès el dia 5 de gener de 2016:- Fa uns trenta anys més o menys vas començar com a llibreter al Mercat de Sant Antoni... ¿quins records tens?
- Apassionants! Era una època que es venia moltíssim... vaig tenir molta sort, vaig comprar lots importants de llibres, en quantitat potser més que en qualitat. I era una disbauxa continuada. Sí, sí... perquè, vaja... havies de fer crèdits als bancs per poder anar a comprar llibres... i els diumenges es barallaven a la meua parada. Sí, sí... una cosa extraordinària...

- De veritat? Però, això sembla d'un altre... planeta...
- Sí, sí, ... Evidentment és una altra galàxia... una altra època. Ara la realitat és molt diferent de la d'aleshores...


Josep Maria Farré a la seva llibreria de vell, al carrer Canuda. Foto: Francesc Melción. Font: elpuntavui.cat

Deu anys més tard va comprar el local de la llibreria del Sol i la Lluna de la família Savall, al carrer de la Canuda, on al segle XVIII hi hagué la llibreria de la Vídua Serra.  Allà, va consolidar el seu negoci arribant a ser un gran referent dins de la professió.

Foto: Marcel Albet Guinart  Font: Blog de l'Escola de Llibreria

El recordem, ara, en un parell de fragments del magnífic documental 'Tinta y voz' (2), on ens explicava la seva visió de l'ofici:Sempre en tindrem un gran i excel·lent record d'aquest gran Amic i llibreter.

Com sempre, podeu participar amb els Amics del Mercat Dominical de Sant Antoni enviant les vostres col·laboracions a: amicsdeldominical@gmail.com

Gràcies per endavant!


Notes:

[1] Singulares.es: Josep Maria Farré – Librero.

[2] 'Tinta y voz' és una producció del Màster en Documental Creatiu de la Universitat Autònoma de Barcelona i Localia Televisión realitzada durant el curs acadèmic 2005-2006 per: Iago López, Melina Gauchat, Iris Ancares, Larissa Trevisan, Glenn Santana i Jorge Reza.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada